Rezumat

Workshop-ul explorator vizează identificarea rolului ecoendoscopiei cu punctie fină aspirativă (EUS-PFA), considerată actual metoda de electie pentru obtinerea diagnosticului tisular, respectiv pentru stadializarea tumorilor mediastinale.
O altă investigatie minim-invazivă utilizată recent în diagnosticul tumorilor mediastinale este ecobronhoscopia (EBUS) ce completează limitele de utilizare ale ecoendoscopiei. Pentru cresterea acuratetei diagnosticului afectiunilor mediastinale, este necesară asocierea celor două metode, dar si folosirea unor tehnici imagistice noi (elastografie ecoendoscopică, ecoendoscopie cu substantă de contrast, etc.), în combinatie cu examene imunocitochimice, respectiv tehnici moleculare (real-time PCR, microarray, etc.).
Universitatea de Medicină si Farmacie din Craiova a achizitionat în premieră pentru România, un ecobronhoscop cu posibilităti de punctie aspirativă trans-bronsică cu ajutorul căruia pot fi evaluate tumorile mediastinale si statiile ganglionare paratraheale (statiile 2 si 4), subcarinale (statia 7), hilare si intrapulmonare (statia 10 si 11).
Scopul workshop-ului este de a dezvolta si a câstiga experientă cu o nouă metodă minim invazivă: ecobronhoscopie cu punctie aspirativă transbronsică (EBUS-TBNA) si asocierea acesteia cu punctia aspirativă ghidată ecoendoscopic (EUS-FNA) în vederea evaluării tumorilor mediastinale, pentru ca procentul de rezultate fals negative să fie cât mai mic, iar utilizarea metodelor invazive cât mai rară.


Ultima modificare: 15.08.2008
(c)2008 UMF Craiova