Cuvânt înainte

Stimate coleg,

Progresele tehnice înregistrate în toate domeniile medicale au fost resimtite si în specialitatea O.R.L.. Cele mai spectaculoase si acceptate aparitii au fost cele legate de endoscopia diagnostica si terapeutica, motiv de alegere a temei congresului.
Amploarea utilizarii endoscopiei O.R.L. a avut drept tinta laringele si complexul nazosinusal. Microlaringoscopia suspendata oferea detalii de suprafata a modificarilor patologice, iar în prezent prin intermediul laringoscopiei de contact se evidentiaza si modificari de profunzime.
Folosirea laserului în microlaringoscopia suspendata a început de la rezolvarea leziunilor benigne, extinzându-se la cancerul cordal si supraglotic ceea ce reprezinta o noutate în tara noastra.
Nasendoscopia si sinusoscopia reprezinta metoda incontestabila de rezolvare chirurgicala minim invaziva, motiv de organizare în deschiderea lucrarilor congresului a work-shop-ului de chirurgie endoscopica.
Endoscopia traheobronsica si esofagiana rigida si flexibila s-a perfectionat continuu prin utilizarea fibrei de sticla în sistem video care ofera avantaje incontestabile atât pentru pacient cât si pentru medic. Marea problema a extragerii corpilor straini traheobronsici si esofagieni a fost anulata prin prezenta aparaturii video endoscopice.
Extensia endoscopiei nu a omis urechea medie careia i s-a acordat în permanenta atentie deosebita în solutionarea functiei auditive prin tehnici de microchirurgie.
A doua tema a congresului se refera la malformatiile congenitale si dobândite O.R.L. care suscita interes practic chirurgical pentru obtinerea de rezultate functionale dar si estetice. Varietatea infinita a patologiei O.R.L. a fost evidentiata de numarul mare de lucrari stiintifice trimise. Predomina cazurile de neoplasm cu localizare faringolaringiana, supuratiile auriculare cu complicatiile lor cu manifestari deosebite si modalitatile de rezolvare chirurgicala. Un loc aparte îl ocupa interventiile de cofochirurgie si implant cohlear unde încercarile redarii auzului sunt încununate de succes.
Avem convingerea ca nivelul stiintific al sesiunilor de comunicari, realizarea tehnica a lucrarilor cât si calitatea programului social vor fi pe masura exigentelor dumneavoastra. Oltenii împreuna cu sponsorii au depus o munca sustinuta în vederea unei bune desfasurari a lucrarilor Congresului O.R.L.. Pentru eventualele, inerente, disfunctionalitati în organizare va solicitam întelegere.
Dorim ca aceasta editie a Congresului sa fie plina de învataminte pentru toti participantii, sa reprezinte un moment de coeziune între toti specialistii otorinolaringologi, conditie fundamentala pentru progresul specialitatii noastre.
Dorindu-va un sejur cât mai placut pe meleaguri oltenesti, suntem onorati sa ne fiti oaspeti.

Comitetul de organizare


Ultima modificare: 22.08.2002
(c)2002 UMF Craiova